Kairauksen edelläkävijä – KATI Oy

01.1.2016 Yritysesittelyt / ProKaivos / Kaupallinen yhteistyö

KATI Oy on malminetsinnän palveluihin erikoistunut urakointiyhtiö, jonka päätoimialana ovat timanttikairaukset ja niihin liittyvät mittaukset. Punaiset kairauskoneet ovat yhtiön tavaramerkki ja tuttu näky monilla Suomen ja Ruotsin kaivoksilla sekä metsissä.

Kalajoen Timanttikairaus Ky (Nyk. KATI Oy) perustettiin vuonna 1980. Tätä ennen Suomessa ei ollut yksityistä yritystä, joka tarjoaisi malminetsinnän timanttikairausurakointia. Vuosien aikana KATI on kasvanut tasaisesti samalla kun malminetsintä ja kaivostoiminta ovat nousseet Suomessa yhä tärkeämmiksi toimialoiksi. Nykyään yritys tunnetaan ammattitaidostaan, ympäristön huomioivasta toiminnastaan sekä laadukkaista itse valmistetuista kairauslaitteistaan.

KATIn ydinpalvelua on tuottaa kairasydännäytettä halutusta paikasta ja syvyydestä. Lisäpalveluna tuotetaan muun muassa reikiin tehtäviä mittauksia. Palvelut ovat aina räätälöitävissä asiakkaan tarpeen mukaisesti. Joustava organisaatiorakenne ja kustannustehokas palvelu helpottavat yhtälailla pienten kuin suurten kairausohjelmien toteuttamista.

Viimeisimmät palveluvalikoiman laajennukset ovat tulleet Palsatech Oy:n kanssa tehdyn yhteistyön myötä. Yhdessä yritykset pystyvät tarjoamaan merkittävää helpotusta kairausprojektien toteutukseen. Laaja palveluvalikoima käsittää lähes kaikki malmietsintäprojektissa tarvittavat palvelut kentältä näytteen käsittelyyn ja laboratorioon saakka.

”Räätälöidyn palvelun kysyntä on kasvanut kokoajan ja yhteistyömme on olemassa muun muassa tätä tarvetta varten. Yhdessä Palsatech:n kanssa pystymme joissakin tilanteissa esimerkiksi jakamaan ja optimoimaan kentällä tehtävät työt ja näin tehostamaan omaa toimintaamme eli varsinaista kairausta erityisesti kiireellisten projektien sattuessa” KATI Oy:n liiketoimintajohtaja Matti Rautakoski toteaa.

”Kairaustoiminnan osalta on ollut nähtävissä, että reikien syvyydet sekä halkaisijat ovat kasvaneet ja niiden halutaan menevän niin suoraan kuin mahdollista”, kertoo Matti Rautakoski. Reikien todellinen reitti maan sisällä ja päätepiste pitää todentaa tarkasti, sillä on ensiarvoisen tärkeää, että asiakas tietää täsmälleen mistä kohtaa kalliosta näyte todellisuudessa on saatu. ”Meillä on pohjoismaiden tarkimmat mittalaitteet tähän tarkoitukseen, kuten esimerkiksi aito luonnon gyro, jota käytetään myös öljy- ja kaasuteollisuuden parissa”, hän lisää.

 

Ympäristö ja turvallisuus etusijalla

Ympäristöystävällinen toiminta on ollut KATIn painopistealueena pitkään. Yrityksen ympäristöjärjestelmä sertifioitiin ISO 14001-mukaiseksi jo vuonna 2004. Pitkäjänteinen ympäristöasioihin liittyvä kehitystyö on huomioitu toimialalla myös laajemmin, mistä viimeisimpänä tunnustuksena on KATIlle EuroMining-messuilla vuonna 2013 myönnetty Vuoden Ympäristöteko-palkinto. Ympäristöjalanjäljen minimointi on yhdessä työturvallisuuden ja tehokkuuden kanssa tärkeimpiä periaatteita myös KATIn kairausyksiköiden valmistuksessa. Kairauskoneet ovat kehittyneet vuosien varrella huimasti.

E23B2185_HDR-Edit

KATIn uusimpana kairauskoneena on uuden tyyppinen ultrakevyt laite, jonka maahan kohdistama pintapaine on suunnilleen yhtä pieni kuin maastossa kävelevällä ihmisellä. Pienen koon ja painon avulla päästään tekemään paremmin tutkimuksia vaikeakulkuisilla paikoilla, suojelualueilla, jäätyneiden vesistöjen päällä sekä voidaan vähentää myös puiden kaatamisia maastossa. Laitteen voi siirtää myös helikopterilla. Kevyt kairauskone on kuluvana talvena käytössä suoalueella Pohjois-Suomessa.

”Ultrakevyen kairauskoneen avulla pystymme palvelemaan asiakkaita entistä paremmin omalla vahvuusalueellamme eli ympäristöystävällisessä kairauksessa”, tiivistää Rautakoski.

 

Erikoisosaamista vaikeisiin olosuhteisiin

Silloin, kun kairareiän taipumaa halutaan hallita tarkasti, voidaan tehdä niin sanottua ohjattua kairausta. Ohjattuun kairaukseen tarvitaan erityinen menetelmä, jota tarjoaa norjalainen Devico AS. Yhtiö toimii kairauskoneella yhteistyössä kairausurakoitsijan kanssa taivuttaen reikää kontrolloidusti. KATI on toiminut pitkään yhteistyössä Devicon kanssa erityisesti Kittilässä Suurikuusikon kultakaivoksella.

Toinen esimerkki KATIn erikoisosaamisesta on syvien reikien kairaaminen. Tästä tuorein esimerkki on 2015 metriä syvä reikä, joka kairattiin Espoon Otanniemeen kesällä 2015. Reikä toimii ns. luotaus- eli tutkimusreikänä ST1:n geolämpöprojektissa. Hankkeen tavoitteena on porata kaksi 6-7 kilometrin reikää joista saadaan lämpöenergiaa Espoon asukkaille.

”Malminetsintää tehdään yleensä hankalissa olosuhteissa, jotka vaativat tekijöiltä paljon. Tärkein menestystekijämme onkin sitoutunut ja osaava henkilöstömme. Haluamme jatkuvasti kehittää myös työntekijöiden olosuhteita kentällä mahdollisimman mukavaksi ja turvalliseksi. Tämä parantaa työviihtyvyyttä ja on perusta tehokkuudelle, luotettavuudelle ja laadulle, joista meidät tunnetaan. Hyvä maine vie eteenpäin ja auttaa saamaan uusiakin asiakkaita”, Rautakoski kiteyttää.

 

Lisää:

KATI Oy ProKaivoksessa

Yhtiön kotisivut

 

 

« Takaisin viestinnän etusivulle

[ssba]
A Picture

Yritysesittelyt

ProKaivos / Kaupallinen yhteistyö

ProKaivos esittelee Suomen kaivannaisalalla toimivia ja sitä palvelevia mielenkiintoisia yrityksiä. ProKaivos kertoo yritysten tarinan sekä esittelee osaajat niiden taustalla. ------------------------------------------------------------------Mikäli yrityksesi on kiinnostunut yritysesittelystä, ota yhteyttä ProKaivoksen toimitukseen osoitteeseen info@prokaivos.fi