Nordkalk haluaa tehostaa sivukiven hyödyntämistä

29.9.2015 Jenna Stenroos / Kaivosteollisuus ry

– Tavoitteenamme on sadan prosentin materiaalitehokkuus, Nordkalk Oy Ab:n toimitusjohtaja Jarkko Kaplin sanoi perjantaina Paraisilla. Kaplin piti lehdistölle ja muille sidosryhmille esitystä aiheesta ”Kaivosten sivukivi hyötykäyttöön ennen uusien kivenottamoiden perustamista”. Tapahtuma oli osa European Minerals Daytä, jota vietettiin yhtaikaa 27 maassa.

Nordkalkin viesti on se, että kaivosten sivukiven parempi hyödyntäminen on niin yhteiskunnan, ympäristön kuin yrityksenkin etu. Kiertotalous toimisi paremmin, eikä uusia kivenottamoita tarvitsisi perustaa koskemattomaan maaperään.

Esimerkiksi Nordkalkin Paraisten kaivoksesta louhitaan yli puoli miljoonaa tonnia sivukiveä, joka soveltuu infrastruktuurin rakentamiseen, vaikkapa rakennusten perustoiksi ja tienpohjiksi.  CE-merkittyä kiviainesta jää Paraisilla kuitenkin varastokasoihin noin puolet, vaikka markkinointia on tehostettu.

Kiviaineksia tarvitaan suuria määriä. Esimerkiksi yhden omakotitalon pohjatyöt vaativat 300 tonnia kiviainesta.  Yksi kilometri moottoritietä puolestaan nielee 50 000 tonnia kiviaineksia.

Kaplin muistutti esimerkein mineraalien tärkeydestä jokapäiväisessä elämässä:

  • juomalasin valmistuksessa on käytetty kalkkia
  • juomaveden puhdistukseen tarvitaan kalkkia
  • kananmunien tuotannossa kalkki on olennainen osa, sillä kananrehu sisältää kalkkia
  • autonrenkaat sisältävät kalkkia
  • auton kojelaudassa on wollastoniittia, toista Nordkalkin tuottamaa mineraalia

Paraisten kalkkikiven suurin käyttäjä on kuitenkin rakennusaineteollisuus. Kalkkikiveä tarvitaan sementin valmistukseen. Maatalous tarvitsee kalkkia maaperän happamuuden poistoon, ja kalkki on tärkeä ainesosa savukaasujen rikinpoistossa ja muiden päästöjen vähentämisessä.

Paraisten kaivos on ollut jatkuvasti toiminnassa vuodesta 1898. Nyt avolouhos on 150 metriä syvä, ja siitä louhitaan vuodessa 1,4–1,6 Mt kalkkikiveä. Nordkalkilla on Paraisilla 166 työntekijää, joista noin 70 tuotannossa. Samalla alueella yhtiöllä on kalkkitehdas, tuotekehitysosasto sekä laboratorio.

Avolouhoksella on elinikää 25–30 vuotta, ja louhintaa voidaan jatkaa ainakin osittain maanalla. Tehtaat voivat jatkaa tämänkin jälkeen, sillä kalkkikivi voidaan tuoda muualta.

Vierailijoita Paraisten avolouhoksessa European Minerals' Daynä 25.9.

Vierailijoita Paraisten avolouhoksessa European Minerals’ Daynä 25.9.

 

Kaplinin lisäksi Paraisten kaivoksen toimintaa esittelivät yksikönpäällikkö Gert Wahtera, geologi Gerhard Hakkarainen ja myyntipäällikkö Erno Somervuori.

European Minerals Dayhin liittynyt avoimien ovien päivä viime lauantaina oli menestys Paraisilla, sillä kaivokseen kävi tutustumassa yli neljäsataa kiinnostunutta.

« Takaisin viestinnän etusivulle

[ssba]