Opiskelijoiden kokemuksia FEMissä

09.11.2015 Ylläpito / ProKaivos

Kaivosteollisuus ry jäsenineen kustansi opiskelijoille tutustumismatkan FEM-konferenssiin. Seuraavassa heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan konferenssin annista.


 

Maanantai 2.11.2015 – keskiviikko 4.11.2015 (teksti: Henri Höytiä, Helsingin yliopisto)

2/11/2015, klo 17.30 @ Oulun yliopisto

Tuntuu kuin siitä ei olisi kauankaan, kun hakemus tuli lähetettyä. Bussiin istuminen tuntuu absurdilta. Tunnelma on rento ja huulenheittoa kuuluu puolelta toiselle. Tuttuja kasvoja ja paljon uusia nimiä; kunpa muistaisin nimistä edes puolet. FEM 2015, opiskelijat ovat tulossa!

2/11/2015, klo 23.30 @ Levi

Majoitukseen saavutaan vasta puolilta öin ja puheensorinakin loppui bussissa vähän Rovaniemen pysähdyksen jälkeen. Väsyneitä katseita, vaikka osa vannookin vielä lämmittävänsä saunan ennen nukkumaanmenoa. Huominen odottaa – ja ehkä vähän jännittääkin.

3/11/2015, klo 12.00 @ Suurkuusikon kultakaivos, Kittilä

Suurkuusikon kaivos

Suurkuusikon kaivos

Matkamaisema ikkunoista on osalle tuttua: jänkää, jänkää ja pari tunturiakin horisontissa, kunnes katseet kiinnityvät vaaleaa savua syökseviin piippuihin.  On uskomatonta, miten koko kaivoskompleksi on keskellä perinteistä lappimaisemaa. Lounaaksi on tarjolla poronkäristystä. Innostuneita ihmisiä on joka puolella, niin opiskelijoissa kuin kaivoksen työntekijöissäkin: kierrokseen on todella panostettu. Paluumatkalla on onneksi aikaa nokosille, sillä päivä on vielä pitkä.

3/11/2015, klo 21.00 @ Congress & Exhibition Centre Levi Summit

Kojuja on joka puolella, kuten myös alamme edustajia. Paljon tuttuja kasvoja, muutama puolituttukin – uskaltaisikohan sitä käydä sanomassa käsipäivää?

Illan lopulla suuta kuivaa. Puhetta on riittänyt, mistä myös tietää illan onnistuneen. Illan päätteksi voi onneksi vielä nauttia oluen kanssaopiskelijoiden seurassa. Huomenna verkostoidutaan lisää!

4/10/2015, klo 12.40 @ Gold Digger Bar, Hotel Levi Panorama

 Kättelyn ja esittelyn jälkeen puheensorinan taso alkaa nousta. Olemme erityisesti meille tarkoitetulla opiskelijalounaalla, jonne on kutsuttu alamme yhtiöiden ja järjestöjen edustajia. Toisaalla puhutaan kiivaasti suomea, toisaalla englanti taittuu naurulla höystettynä. Jännityskin laukeaa – täällähän on tosi rentoa porukkaa!

4/11/2015, klo 15.00 @ Congress & Exhibition Centre Levi Summit

Vielä ehtii katsomaan pari kongressiesitystä ja juomaan kahvit. Toisille saattavat nokosetkin ollaan paikallaan: täytyy pysyä skarppina jatkuvasti. Opiskelijaporukka on tullut keskenään jo tutuksi, pitkin kongressikeskusta kysellään kuulumisia ja vähän tönitäänkin kavereita – hyvällä fiiliksellä siis! Monilla alkaa olla jo paikanpäällä saatuja tuttuja: kongressikeskus on täynnä vilkasta keskustelua – ja iloista naurua.


 

Torstai 5.11.2015 (teksti: Mari Kela, Oulu Mining School)

Todennäköisesti messujen nuorin osallistuja tutustuu Haarlan tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin. Kuva: Mari Kela

Todennäköisesti messujen nuorin osallistuja tutustuu Haarlan tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin. Kuva: Mari Kela

Tunnelmat ovat rauhalliset. Opiskelijat ovat todella tyytyväisiä tapahtumaan, ja yritysten edustajat ovat ottaneet meidät lämpimästi vastaan. Verkostoituminen on käynyt jouhevasti ja  hedelmällisiä tuttavuuksia on muodostettu kovaan tahtiin.

Jenni Tervaportti ja Tomas Norrena edustavat Oulu Mining Schoolin ständillä. Kuva: Mari Kela

Jenni Tervaportti ja Tomas Norrena edustavat Oulu Mining Schoolin ständillä. Kuva: Mari Kela

 

Yhteistyö toimii! Rainer Bärs Specimiltä skannaa opinnäytetyön kivinäytteitä Kevitsan kaivoksesta. Kuva: Mari Kela

 

Palsatech jakoi messuvieraille survival-pakkauksia ja esitteli toimintaansa.Kuva: Mari Kela

Palsatech jakoi messuvieraille survival-pakkauksia ja esitteli toimintaansa.Kuva: Mari Kela

 

Kittilän ja Kevitsan kaivokset olivat hyvin esillä, myös ruoka ja kahvitarjoilut olivat erinomaisia. Kuva: Mari Kela

 

Oulu Mining Schoolin taloudellisen geologian professori Holger Paulick luennoi koulutuksesta ja uusista tuulista kaivosalan uuden sukupolven moniosaajien valmistamisessa työelämään. Kuva: Mari Kela

Oulu Mining Schoolin taloudellisen geologian professori Holger Paulick luennoi koulutuksesta ja uusista tuulista kaivosalan uuden sukupolven moniosaajien valmistamisessa työelämään. Kuva: Mari Kela


 

Yhteenveto (teksti: Mari Kela, Oulu Mining School)

FEM 2015 oli upea kokemus opiskelijoille. Matkan aikana oli erityisen antoisaa tutustua toisten kaupunkien geologian ja insinööritieteiden opiskelijoihin, tulevathan tiemme todennäköisesti kohtaamaan myös myöhemmin työelämässä. Joukko Helsingin, Oulun ja Turun opiskelijoita on nyt ryhmäytynyt ja onnistuneesti edustanut kaivannaisalan tulevaa sukupolvea. Kaivosteollisuuden tarjoaman mahdollisuuden lisäksi ja sen vanavedessä useita opiskelijoita oli tullut omalla kustannuksellaan paikalle, ja suurimmalla joukolla olivat paikalla Oulu Mining Schoolin parisenkymmentä oppilasta. Tapahtuma oli todella hyvin järjestetty ja ohjelma mielenkiintoista. Ice-breaker Partyssa, Student – Industry Networking Luncheonilla ja Mining Nightissa olivat maittavat tarjoilut ja rennossa tunnelmassa käytiin mielenkiintoisia ja toivon mukaan myös työnsaannin suhteen hedelmällisiä keskusteluja opiskelijoiden ja yritysedustajien välillä.

Kaivannaisalan toimijat ja alihankkijat ottivat meidän lämpimästi vastaan. Ryhmämme sai kiitosta näytteilleasettajilta ja muilta vierailta aktiivisuudestaan, ja useilta tahoilta kyseltiin koulutuksesta ja taloustilanteen vaikutuksista opiskeluihin, käytännön harjoitteluun ja työllistymisnäkymiin. Vaikeasta tilanteesta huolimatta olemme innokkaita oppimaan ja ideoimaan uutta sekä toiveikkaita kaivostoiminnan tulevaisuuden suhteen. Toivommekin panostuksia yritysmaailman puolelta yhteistyöhön oppilaitosten kanssa niin, että valmistuvilla opiskelijoilla olisi työmarkkinoille tullessaan riittävästi käytännön työkokemusta ja kattava kokonaiskuva malminetsintä- ja kaivostoiminnasta. Toivottavasti Kaivosteollisuus tarjoaa myös jatkossa tämän hienon mahdollisuuden osallistua FEM-konferenssiin!

Lämpimät kiitokset Pekka Suomelalle ja Harri Kososelle matkan järjestämisestä. Kiitos Marko Mannilalle yhteydenpidosta ja mahdollisuudesta tuoda esiin näkymiä ja tuntemuksia FEMistä. Erityiskiitos Heli Rautjärvelle taidokkaasta johdatuksesta, samoin ryhmänohjaajakollega Tapio Soukalle vastuunjaosta.

Kiitän koko ryhmän puolesta myös Agnico Eagle Finlandia mielenkiintoisesta ja tapahtumarikkaasta päivästä Kittilän kaivoksella.

Matkalle osallistuivat seuraavat opiskelijat:

Daniil Iakovlev
Sivi Kivivirta
Otso Mäkimattila
Simo Piippo
Risto Kiuru
Tytti Kuusela
Henri Höytiä
Salla Muurinen
Lea Silto
Heidi Penttinen
Katariina Heino
Mira Kyllästinen
Jussi Rahkonen
Janne Suhonen
Tomas Norrena
Salla-Maria Sandelin
Jussi Nousiainen
Jenni Tervaportti
Juha-Matti Kekki
Ville Vesilahti
Päivi Haaranen
Markku Seitsaari
Mikko Nenonen
Mutlu Gökay
Mikko Pelto

« Takaisin viestinnän etusivulle

[ssba]