ICMM:n johtaja Anthony Hodge kertoi viime viikolla 26.11 kaivosalan eurooppalaisen yhteistyöjärjestön Eurominesin kokouksessa mainion vertailun siitä, miten eri intressiryhmät näkevät kaivosalan vaikutukset ja aikajänteen.
ICMM edustaa isoja kaivosyhtiöitä ja niinpä heillä kaivoksen elinkaaren tarkastelu ulottuu 30-50 vuoden päähän.
Poliitikot taas tunnetusti katsovat asioita vaalikauden näkökulmasta eli meillä Eduskunnan mäeltä katsottuna aikajakso olisi noin neljä vuotta.
Alkuperäiskansoilla katsantokanta on hirmuisen pitkä, sillä kyse on sukupolvien perinteestä ja sen vaalimisesta. Ja niinhän sen pitääkin olla – pätee myös saamelaisiin Suomessa ja pohjoismaissa.
Investoijat katsovat asioita kvartaalista. Kaivosalan kvartaali on 25 vuotta, mutta sijoittajilla valitettavasti se on tuo perinteinen neljännesvuosi.
Lähiyhteisöt elävät tässä ja nyt. Niinpä kaivostoiminnan hyödyt ja rahavirrat pitäisi näkyä mieluummin heti eikä vasta huomenna. Näin kuntakeskustelu kulkee myös meillä Suomessa.
Ja sitten tulevat metallien hinnat. Ne noteerataan joka hetki jossain päin maailmaa ja globaali on line -talous vaatii jatkuvan huomion. Äänetön yhtiömies, jolla kuitenkin on valtava merkitys.