Kaivosviranomaisen vuotuinen infotilaisuus – kritiikkiäkin tuli

5.5.2015, 12:44 - Pekka Suomela

Kaivosviranomainen (Tukes) pitää parhaillaan (5.5.2015 klo 12:00 alkaen) vuotuista informaatiotilaisuutta malminetsintäyhtiöille Tukesin Rovaniemen toimistossa (Valtakatu 2). Hyvää ja avointa hallintomenettelyä Tukesilta.

Tilaisuuden aluksi Tukesin kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa kertoi kaivosviranomaisen ajankohtaiset kuulumiset. Näistä on aineistoa löydettävissä Tukesin sivuilta. Vireillä on 5.5.2015 malminetsintähakemuksia yhteensä 177 kpl.

Eniten keskustelua herätti päivitetyt raportointiohjeet, joita Tukesin ohella myös GTK on ollut laatimassa. Pörssiyhtiölle arvokkaiden tietojen luovuttaminen voi olla kriittistä ennen yhtiön omaa tiedottamista. Toisaalta pienille yhtiöille raportointiprosessin toteuttaminen saattaa olla myös työlästä. Tukes kuitenkin ilmoitti säilyttävänsä vuosiraportoinnin tiedot Tukesissa viranomaisvastuulla ja tiedot luovutetaan GTK:lle vasta malminetsintäluvan päätyttyä.

Ylitarkastaja Ilkka Keskitalo kertoi uudistuksen alla olevasta valvontaprosessista. Tukes aikoo jatkossa panostaa hieman lisää malminetsinnän valvontaan kentällä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole rakentaa byrokraattista prosessia vaan keskeisin tietolähde viranomaiselle on edelleenkin malminetsintäluvan hakemus ja vuosiraportointi.

Tilaisuudessa oli runsaasti kuulijoita sekä paikan päällä Rovaniemellä että videoyhteyden kautta Espoossa ja Kuopiossa, arviolta lähes 60 henkilöä.