Kaivosteollisuudessa käyttöön kanadalainen vastuullisuusjärjestelmä

4.11.2015, 01:22 - Jenna Stenroos

Kaivosteollisuus ry ottaa käyttöön Kanadassa kehitetyn kaivosalan vastuullisuusjärjestelmän TSM:n. Järjestelmän avulla Suomen kaivostoimijat kehittävät menettelytavat sosiaalisille ja ympäristöön liittyville asioille. Kanadan kaivosjärjestön (Mining Association of Canada) kehittämä TSM-järjestelmä otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön Kanadan ulkopuolella. Sopimus järjestelmän käytöstä allekirjoitettiin Kittilässä Fennoscandian Exploration and Mining (FEM) – konferenssissa 3. marraskuuta.

Kaivosteollisuus ry päätyi valinnassaan TSM (Towards Sustainable Mining) – järjestelmään sen edistyneisyyden vuoksi. TSM:n avulla kehitetään kaivostoiminnan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta ja sitä kautta lisätään toiminnan hyväksyttävyyttä Suomessa. TSM:stä on kehitetty Kestävän kaivostoiminnan verkoston toimesta Suomen olosuhteisiin sovellettava Kaivosvastuujärjestelmä, jota on täydennetty vesienhallintaa ja kaivoksen sulkemista koskevien arviointiperusteiden osalta.

– TSM on osoittanut toimivuutensa Kanadassa. Kaivosteollisuus ry uskoo, että TSM on hyödyllinen apuväline, kun kaivosyhtiöt kehittävät tulevaisuudessa vastuullisuusraportointiaan, Kaivosteollisuus ry:n puheenjohtaja Markus Ekberg toteaa.

Kanadan kaivosjärjestö antaa TSM-järjestelmänsä vapaasti muiden maiden käyttöön. MAC haluaa nostaa kaivosalan hyväksyttävyyttä sosiaalisissa ja ympäristöön liittyvissä asioissa, etenkin läpinäkyvyydessä ja vastuullisuudessa.

– Olemme tyytyväisiä, että Kaivosteollisuus ry valitsi TSM:n. Kaivosteollisuus ry yhdessä muiden sidosryhmien kanssa tutki kahden vuoden ajan eri vaihtoehtoja, joilla kaivosalan toimintaa voidaan kehittää. Tämä on merkittävä tunnustus TSM-järjestelmälle, josta voi tulla alan johtava vastuullisuusjärjestelmä maailmassa, MAC:n johtaja Pierre Gratton sanoo.

Suomessa TSM:n käyttöönottoa ohjaa ja seuraa Kestävän kaivostoiminnan verkosto.

– Kaivosteollisuus ry:n ja MAC:n sopimus on hyvä uutinen Kestävän kaivostoiminnan verkostolle, ja samalla ensimmäinen askel vastuullisuusjärjestelmän käyttöönotossa. Uskon, että valtaosa kaivosyhtiöistä ottaa järjestelmän käyttöön lähivuosina, sanoo Eero Yrjö-Koskinen, Kestävän kaivostoiminnan verkoston pääsihteeri.

Lisätietoja TSM:n suomalaisesta versiosta suomeksi www.kaivosvastuu.fi ja TSM:stä yleisesti englanniksi www.mining.ca

 

Lisätietoja:

Eero Yrjö-Koskinen,
Kestävän kaivostoiminnan verkoston pääsihteeri
(358) 50 347 8778
eyk@kaivosvastuu.fi

Pekka Suomela,
Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja
(358) 50 533 2848
pekka.suomela@teknologiateollisuus.fi

Jessica Draker,
Director of Communications, The Mining Association of Canada
(613) 233-9392 x225
jdraker@mining.ca
(klo 16-24 Suomen aikaa, haastattelut englanniksi)