Kaivosten stressitesti medialle

12.2.2014, 15:33 - Pekka Suomela

Kaivannaisteollisuus ry teki medialle stressitestin, samalla tavalla kuin ympäristöministeriö (YM) teetti kaivosteollisuutta koskevan testauksen. Samalla tavalla Kaivannaisteollisuus ry ei tutustunut median kaivoskirjoituksiin, tai käynyt paikan päällä mediataloissa heitä haastattelemassa. Tässä kuitenkin havaintomme siitä, miten media uutisoi viime maanantaina 10.2. julkaistut stressitestit.

Yleisradio teki ison jutun illan pääuutislähetykseen. Ylellä oli toimittaja paikan päällä julkistilaisuudessa Säätytalolla, mutta varsinaisen uutisen koosti toinen toimittaja. Ja vähän vaikutti siltä, että toimittajalla oli ihan oma agenda tässä uutisoinnissa. Toinen havainto on, että maakuntalehdet ja Ylen maakuntatoimitukset tekivät analyysinsa pääasiassa YM:n tiedotteiden perusteella, Tällöin huomio kiinnittyi oman alueen kaivosten virheiden ja osin myös onnistumisten etsintään. Mikään Ylen aluetoimituksista ei ollut taustoittanut omaa uutisointiaan Säätytalolta saadulla materiaalilla.

Kauppalehti teki seuraavan päivän printtilehteen arvion stressitesteistä, ja se olikin varsin vaikuttava. Kauppalehti oli pohtinut, että jäikö stressitesteistä oikeastaan mitään käteen. Talvivaara ja Talvivaaraan liittyvät kysymykset tunnetaan laajasti, niitä on käsitelty paljon, eikä testien tulos siis ollut yllättävä. Helsingin Sanomat veti tässäkin uutisoinnissa omaa linjaansa, tarkkaavainen lukija saattoi löytää tiistain printtilehdestä pienen uutisen, jossa oli todettu stressitestien julkaisu Säätytalolla.

MTV teki muusta mediasta poiketen varsin taustoittavan jutun, sillä heidän Itä-Suomen toimittajansa Keimo Lehtiniemi oli käynyt Altona Miningin Luikonlahden rikastamolla, (stressitestaajathan eivät käyneet kuin yhdellä kaivoksella). Lehtiniemi kysyi jutussa yhtiön maajohtajalta Antti Pihkolta kommentteja siitä miten asia onnistui. Jutussa oli yksi  kauneusvirhe: Luonto-Liitto epäili uutisen lopuksi, voivatko kaivokset itse tehdä tällaista arviointia. Luonto-Liitto oli hiukan huonosti lukenut YM:stä tulleita sähköposteja, eikä siis muistanut, että kyseessä oli ympäristöministeriön käynnistämä harjoitus. Tämä kauneusvirhe oli siis Luonto-Liiton tekemä.

Pekka Suomela
toiminnanjohtaja
Kaivannaisteollisuus ry