Suomalaiset kokosivat 14 kaivosta yhteen Perussa

17.8.2018 Saija Luukkanen / Oulun yliopisto

Kuusi suomalaista kaivosalan yritystä (Sleipner, Flowrox, Merus Power, Nordic Lights, Lamor ja Sulzer Pumps) sekä Oulu Mining School toteuttivat hieman erilaisen vientihankkeen ja kokosivat perulaisia kaivoksia päivän mittaiseen perehdyttämistapahtumaan. Yritykset vierailivat Perussa 16.-18. toukokuuta ja matkan kohokohtana oli esitellä, miten suomalaisella teknologialla ratkotaan alan ongelmia ympäri maailmaa toteutuneiden asiakaskohtaamisten kautta. Ohjelmaan kuului myös kaivosvierailuja paikallisin yrityksiin.

Tapahtuma sai osakseen  runsaasti paikallista huomiota. ”Tapahtumaan ilmoittautui yli 170 kaivosalan ammattilaista ja meidän piti jopa sulkea ilmoittautuminen, koska ryhmien koot olivat täynnä,” toteaa tapahtuman suomalainen järjestäjä Niina Fu. Vaikkakin no-show -prosentti oli korkeampi kuin Suomessa niin olemme tyytyväisiä tapahtuman kysyntään, Fu jatkaa. Tapahtumaan osallistui myös paikallista mediaa ja tapahtuman virallinen mediapartneri, johtava kaivosalan lehti, toi suomalaisvierailun näyttävästi esille.

”Kävimme työryhmissä läpi yhden konkreettisen asiakascasen Suomesta”, sanoo Nordic Lights Oy:n myyntipäällikkö Jari Kokko.  Voi sanoa, että kaikissa päivän seitsemässä workshop-läpivedoissamme oli myös vähintään yksi todella potentiaalinen asiakas. Näistä paikallinen edustajamme ottaa välittömästi kopin ja jatkaa kaupan työstämistä. Tämäntyyppinen tapahtuma on oikein sopiva muoto meille ja hyvä tilaisuus tavata myös paikallista yhteistyökumppaniamme”, Kokko kiteyttää.

Ensimmäisenä latinalaisamerikkalaisena kaivosyhtiönä New Yorkin pörssiin listautuneen Buenaventuran innovaatiojohtaja Ignacio Agramunt kertoo, että workshop on oiva tapa saada suora kontakti heitä kiinnostavien ratkaisujen toimittajiin. ”Olemme mukana jatkuvassa innovaatioaallossa. Tällä hetkellä meitä kiinnostaa erityisesti haasteet energiansäästössä ja tämä tapahtuma esittelee myös näitä ratkaisumalleja. Täältä saatava tieto onkin meille mahdollisimman ajankohtaista ja hyödyllistä.” Kyseessä on kaivoksille laaja kustannuspoliittinen kysymys. ”Energian hinnan kohotessa Perussa, on siitä tullut kustannuksena suurin perulaisen kaivostoiminnan yksittäinen kulupaikka”, Agramunt jatkaa

Suomalaiset onnistuivat tapahtumassa erinomaisesti: tapahtuman paikalliset osallistujat arvioivat onnistumisen ja mairittelevana tuloksena oli, että täydet 100 prosenttia kävijöistä osallistuisi todennäköisesti uudelleen samantyyppiseen tapahtumaan ja 76 prosenttia osallistujista voi suositella tapahtumaa myös muille.

Tapahtuman järjestäjänä toimivat Perun Kaivosinsinöörien Instituutti IIMP ja suomalainen konsultti Niina Fu. Tilaisuuden kummina oli Suomen Perun suurlähetystö.

“Tämän kaltaisten tilaisuuksien järjestäminen on tärkeää, koska se lisää Perussa toimivien kaivosyrityksien tietoa suomalaisista yrityksistä sekä heidän tuotteista ja palveluista”, toteaa perulaisen järjestäjäosapuolen IIMP:n toimitusjohtaja Gustavo Luyo.

Tapahtuman suomalainen järjestäjä Niina Fu kertoo, että tapahtuma tarjosi poikkeuksellisen mahdollisuuden suoraan keskusteluyhteyteen perulaisten kaivosyrityksen kanssa yhden päivän aikana. Workshopit tapahtuvat pienryhmissä ja keskustelu kysymyksineen on konkreettista ja avointa.

Gustavo Luyo muistuttaakin, että maassa jo toimivilla suomalaisyrityksillä on erinomainen maine, joka osaltaan helpottaa muidenkin yritysten pääsyä Perun markkinoille.

Peru on kaivosteollisuuden jättiläinen

Perua ei turhaan pidetä Latinalaisen Amerikan kiinnostavampana kaivosmaana.  Peru on maailman toiseksi suurin hopean, kuparin ja sinkin tuottaja. Se on myös johtava kullan, sinkin, tinan, lyijyn ja molybdeenin tuottaja Latinalaisessa Amerikassa. Perun Energia- ja kaivosministeriön mukaan, vuonna 2017 kuparin tuotanto kasvoi 3,9 % , sinkin 10,2 %, raudan 14,9 % ja molybdeenin 9,3 %. Peru onkin viimeisten vuosien aikana noussut yhdeksi maailman tärkeimmistä kaivosalueista johtuen maan poikkeuksellisen rikkaista mineraalivaroista.

Maassa listattiin vuonna 2017 yhteensä 46 kaivoshanketta, joiden arvioitu investoinnin arvo on yli 47 miljardia dollaria.  Kansallisen Kaivos-, öljy- ja energialiiton mukaan maalla on tällä hetkellä mahdollisuudet yltää yli 10 miljardin arvoisiin vuosittaisiin investointeihin.

NSeminaariyleisöäNiina Fu is a Finnish Team Finland-consult, who has lived over eight years in Latin America, for the most part in the land of penguins, volcanoes and icebergs in the region of Patagonia in Chile. From her home office, she has worked with over 90 clients in forest, mining and energy sectors. Her specialty is in organizing seminars, workshops and delegation visits not to mention her continuous work with media.

« Takaisin viestinnän etusivulle

[ssba]

Saija Luukkanen

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Kaivannaisalan tiedekunnan rikastustekniikan professori