ProKaivos Torontossa: PDAC 2016

15.3.2016 Niilo Valkonen / ProKaivos

Vuoden 2016 PDAC -konferenssi (Convention of The Prospectors & Developers Association of Canada) järjestettiin tuttuun tapaan Torontossa maaliskuun alkupuolella (6.-9.3.). Tapahtumaan osallistui yli 22 000 kaivannaisalan ammattilaista ja vaikuttajaa yli sadasta eri maasta. Myös Suomi oli konferenssissa hyvin edustettuna. ProKaivos osallistui tapahtumaan PDAC:n akkreditoimana mediana.

– PDAC on maailman suurin tapahtuma malminetsinnän alalla. Toimijat eri puolilta maailmaa kokoontuvat tänne aina kerran vuodessa, kertoo ALS Mineralsin Gordon Walker.

20160306_152811

Gordon Walker, ALS Minerals

Gordon Walker tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut mukana PDAC Conventionissa jo kymmeniä kertoja, 80-luvun loppupuolelta saakka. Vaikka tämän vuoden kävijämäärä ei yltänyt huippuvuoden 2012 tasolle, oli tapahtuman yleinen ilmapiiri optimistinen ja tulevaisuuteen uskova.

– Erityisesti kullan hinnan kehittyminen näyttää hyvältä ja se heijastuu myös tähän tapahtumaan.

Walker on ALS Mineralsin Euroopan aluejohtaja. Hänen toimialueeseen kuuluvat lisäksi Venäjä, Keski-Aasia sekä Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä. ALS Mineralsilla on toimintaa myös Suomessa ja Walker tuntee suomalaisen toimintaympäristön hyvin.

– Suomi ei ole kaivostoiminnan näkökulmasta edullinen maa, mutta siellä on hyvä lainsäädäntö, Walker toteaa Fraser Instituten vuotuiseen selvitykseen viitaten.

Suomi monipuolisesti esillä

Suomalaiset kaivosalan toimijat olivat PDAC:ssa edustettuina sekä vierailijoina että näytteilleasettajina. Finpro:n Kaivosteollisuuden kasvuohjelmalla oli tapahtumassa oma osastonsa, kuten esimerkiksi myös GTK:lla, Outotec:illa, Levanto Oy:lla sekä Nurmeksen Työstö- ja Tarvike Oy:llä.

Timo Lindborg (Sotkamo Silver Oy), Janne Pöllänen (Sleipner Finland Oy) sekä Tuomo Airaksinen ja Marjukka Holopainen-Rainio (Finpro)

Timo Lindborg (Sotkamo Silver Oy), Janne Pöllänen (Sleipner Finland Oy) sekä Tuomo Airaksinen ja Marjukka Holopainen-Rainio (Finpro)

Kaivosteollisuuden kasvuohjelman Team Finland Mining -osastolla olivat mukana Arctic Drilling Company Oy, Geomachine Oy, Haarla Oy, Sleipner Finland Oy sekä Sotkamo Silver Oy.

Sleipner Finlandin markkinointijohtaja Janne Pöllänen osallistui PDAC’hen nyt kolmatta kertaa. Pöllänen oli tyytyväinen pk-yrityksille tarjottuun mahdollisuuteen olla mukana yhdessä maailman suurimmista kaivosalan tapahtumista kustannustehokkaasti.

– Täällä on saatu hyviä kontakteja sekä levitetty tietoisuutta suomalaisesta osaamisesta. Kauppoja täällä ei tehdä, mutta tämä on tärkeää pohjatyötä.

Sekä Sleipnerin Janne Pöllänen että Sotkamo Silverin Timo Lindborg olivat tyytyväisiä Finpro:n hankkimiin paikallisiin asiantuntijoihin, jotka järjestivät Kaivosteollisuuden kasvuohjelmaan kuuluville yrityksille PDAC:n yhteyteen tapaamisia potentiaalisten asiakkaiden ja sijoittajien kanssa.

Suomi oli vahvasti esillä myös maanantaina 7.3. järjestetyssä Nordic Mining Day:ssa, jossa esiteltiin Fennoskandian malmipotentiaalia, investointikohteita sekä kestävän kaivostoiminnan mukaisia ratkaisuja. Nordic Mining Day:n yhteydessä suoritettiin myös Endomines Oy:n järjestämän Karelian Gold Rush -kilpailun palkintojenjakotilaisuus. Kilpailun pääpalkinto (40 000€) myönnettiin ranskalaisille Lorrainen yliopiston opiskelijoille Caroline Izart and Loïc Salesses heidän kilpailuesityksestään “Multi criterion analysis for orogenic gold deposits, Karelian Gold Line”. Myös muut pääpalkinnot menivät hieman yllättäen ulkomaalaisille tutkijoille.

– Tämä olisi ollut suomalaisillekin opiskelijoille loistava näytönpaikka”, harmitteli Endomines AB:n toimitusjohtaja Markus Ekberg palkintojenjaon jälkeen.

winners-of-gold-rush2015_01

Karelian Gold Rush 2015 -kilpailun voittajat palkintojenjaossa. Palkintoa myöntämässä Rauno Pitkänen (edessä vasemmalla), Markus Ekberg (takana vasemmalla) sekä Jani Rautio (oikealla).

Vaikka suomalaiset opiskelijat eivät Endominesin kisaan aktivoituneetkaan, on Suomen koulutusjärjestelmä maailmalla korkealle arvostettu. Pohjois-Karjalan aikuisopiston kaivos- ja louhinta-alan tiimikoordinaattori Harri Mikkkonen oli PDAC:ssä selvittämässä alan kansainvälisiä trendejä sekä hankintakäytäntöjä yhdessä Future Missions Oy:n / ProKaivoksen kanssa (Kaivosalan globaalin koulutustarjonnan kysyntälähtöinen kehittäminen ja verkostoituminen). Aiheesta käytiin monia mielenkiintoisia ja lupaavia keskusteluja eri maanosien suuntaan, mutta palataan tähän teemaan myöhemmin keväällä.

Kansainvälisiä sopimuksia Nurmekseen

Yksi tyytyväisimmistä suomalaisista vuoden 2016 PDAC:n jälkeen oli Nurmeksen Työstö ja Tarvike Oy:n (NTT) toimitusjohtaja Mika Kähkönen, joka allekirjoitti Torontossa kolme merkittävää kansainvälistä jälleenmyynti- ja puitesopimusta. Yrityksen kärkituote on kairasydännäytteiden halkaisuun tarkoitettu automatisoitu saha, NTT Coresaw. Yritys osallistui tapahtumaan jo viidettä peräkkäistä kertaa.

DSC_0153-2

NTT:n Mika Kähkönen (oik.) ja Minex:in Cluny Randell (vas.) allekirjoittivat Torontossa edustussopimuksen Yhdysvaltoihin

– Ensimmäisenä vuonna lähdettiin matkaan turistina, katsomaan miltä tapahtuma näyttää. Toisena vuonna meillä oli jo oma osastomme, jonne tuotiin lentorahtina uusittu sydänkairasaha ihmisten nähtäväksi. Eihän se halpa toimenpide ollut, mutta kansainvälistymisen kannalta sitäkin kannattavampi, Kähkönen muistelee.

Uudentyyppiset ratkaisut kiinnostavat ihmisiä ja ammattilaisille suunnatut messut ovat erinomainen paikka niiden esittelyyn. Tämän vuoden PDAC:ssä NTT esitteli uutuutena rikkonaisten kivinäytteiden käsittelyyn kehitetyn ratkaisun, jolle on haettu maailmanlaajuista patenttia. Ratkaisu on kehitetty asiakastarpeen pohjalta erityisesti kansainvälisiä markkinoita ajatellen.

– Meille PDAC on ollut erinomainen tapa luoda kansainvälisiä kontakteja. Tavoitamme täällä juuri oikeat ihmiset ja nykyään homma hoituu jo rutiinilla. Kaiken perustana on tietysti se, että oma tuote on kunnossa, Kähkönen tiivistää.

Toimitusjohtaja Mika Kähkönen ja NTT Coresaw:n viennistä vastaava Samuli Taponen aikovat osallistua tapahtumaan omalla osastollaan myös vuonna 2017. Toronton matkasta kiinnostuneille suomalaisille yrityksille Taponen antaa arvokkaan vinkin:

– Omasta messuosastosta kiinnostuneiden suomalaisten yritysten kannattaa olla valmiina kesällä 2016 kun ilmoittautuminen avautuu, sillä näytteilleasettajien paikat varataan loppuun hetkessä.


20160309_113033

ProKaivos PDAC:ssa

Vuoden 2017 PDAC Convention järjestetään Torontossa 5.-8. maaliskuuta 2017.

Tietoa PDAC:n järjestelyistä ja käytännön kokemuksia aiempien vuosien konferensseista voi tiedustella ProKaivoksen kautta. ProKaivos auttaa suomalaisia yrityksiä myös muissa kansainvälistymiseen liittyvissä tarpeissa kuten kehittämisen ja viennin rahoituksessa sekä kansainvälisissä markkinaselvityksissä.

 

 

« Takaisin viestinnän etusivulle

[ssba]
A Picture

Niilo Valkonen

ProKaivos

ProKaivosta vuodesta 2008.

Samalta kirjoittajalta