Väitös: Suomen komatiittiset Ni-Cu-PGE-malmit ja niiden karakteristiikka, PGE-sisältö ja synty

22.2.2016, 12:44 - ProKaivos

Vuonna 2006 arvioitiin, että noin 20 prosenttia maailman nikkelivaroista liittyy komatiittisiin Ni-Cu-PGE-sulfidiesiintymiin. Merkittävimmät esiintymät sijaitsevat Länsi-Australiassa ja Kanadassa. Suomessa komatiittisia Ni-Cu-PGE-malmeja on löydetty Itä- ja Pohjois-Suomen arkeeisilta ja paleoproterotsooisilta vihreäkivivyöhykkeiltä.

Väitöskirjassa on tutkittu Suomen komatiittisia kiviä ja niihin liittyviä Ni-Cu-PGE-sulfidiesiintymiä sekä vertailtu niitä muihin samankaltaisiin esiintymiin maailmalla. Väitöskirjassa on tarkasteltu kahdeksaa merkittävintä esiintymää Itä- ja Pohjois-Suomessa. Erityisesti huomiota on kiinnitetty niiden platinaryhmän alkuainesisältöön sekä malmien syntyprosesseihin. Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan soveltaa esimerkiksi tämän tyyppisten malmien etsinnässä Suomessa ja lähialueilla.

Filosofian maisteri Jukka Konnunaho väittelee Oulun yliopistossa 26.2.2016. Geologian ja mineralogian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Komatiite-hosted Ni-Cu-PGE deposits in Finland: Their characterization, PGE content, and petrogenesis (Suomen komatiittiset Ni-Cu-PGE-malmit ja niiden karakteristiikka, PGE-sisältö ja synty). Vastaväittäjänä toimii professori emeritus Heikki Papunen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Eero Hanski. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa GO101 kello 12.

Lisätietoja