SveMinin ympäristöpäivät Jällivaarassa

11.10.2016, 20:24 - Pekka Suomela

Päivitys klo 9:40

85 % Jällivaaran työpaikoista liittyy kaivostoimintaan. Kaupingin ajatuksena on myös kehittää turismia.
Kaupungin muutto on ollut käynnissä jo vuodesta 1968, siispä osa muutoista menossa jo toiseen kertaan.

LKAB:n ja kaupungin välillä 20 vuoden yhteistyösopimus. Korvauksista on ollut hieman erimielisyyttä mutta pääasiassa yhteistyö on ollut vääjämättömän hyvää. Kumpikin osapuoli voi suunnitella pitkällä tähtäimella. Liitteenä kuva Malmbergetin muutosta.

jallivaara

LKAB:llä ja saamelaiskylillä on yhteistyösopimus, jonka tiimoilta kokoonnutaan lähes kuukausittain käsittelemään yhteisiä asioita. Saamelaiskylän Laevas’n edustaja antoi kohtuullisen arvosanan kaivosyhtiön toiminnalle.

Päivitys klo 11:36

Yhteiskuntavastuu ja kestävän kehityksen kriteeristöt ovat tärkeitä puheenaiheita myös Ruotsissa. Suomen Kaivosvastuuverkoston tapaista kokonaisvaltaista lähestymistapaa ei ole, mutta elementit keskustelussa ovat täysin samat. Luulajan yliopisto on kehitellyt kestävän kehityksen kriteerejä Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoituksella. Hankkeen esityksessä ei kuitenkaan mainittu Suomen viimeaikaista kehitystä.

 

Päivitys 13:37

Iltapäivällä käsiteltiin kaivosaltaiden suunnittelua ja hallintaa. Brasilian pato-onnettomuuden tutkintaraportti on julkaistu tällä palstalla eri uutisella. Mining Association of Canadan edustaja Charles D esitteli Mount Polleyn haveria sekä MAC:n vastauksia haasteisiin.