Ministeri Haavisto: Viranomaisten toimintaan lisää ennakoitavuutta

28.2.2014, 12:37 - Jenna Stenroos

– Viranomaisten pitäisi toimia ennalta arvioitavalla tavalla, kehitysministeri Pekka Haavisto sanoi Kaivannaisteollisuus ry:n vuosikokouksessa Etelärannassa maanantaina 24. helmikuuta. Haavisto viittasi pitkiin lupakäsittelyihin kaivosalalla.

Haavisto näki lupajärjestelmissä olevan varaa myös selkeyttää. – Viranomaisten vaatimista luvista tulee helposti yrittäjälle viidakko. Yhteiskunnan pitäisikin yhdistää viranomaisia, hän totesi.

Natura-alueet ja kaivostoiminta ovat olleet hieman epäselvä kysymys, eikä varsinaista rajanvetoa ole olemassa siitä, kuinka paljon Natura-alueita voi käyttää kaivostoimintaan.

– Natura-järjestelmä antaa enemmän joustavuutta kuin tiukat kotimaiset suojeluohjelmat. Tulkinnassa on erilaisia näkemyksiä, Haavisto sanoi monikymmenpäisen kaivosyleisön edessä.

Malminetsintälupa haittaa investointeja

Kaivokset koetaan nykypäivänä toisinaan uhkana. – Nykyään alueelle ei välttämättä enää investoida, jos on mahdollisuus, että siihen haetaan malminetsintälupaa. Tämä ilmiö on tullut uuden kaivoslain myötä.

Vastaavasti kaivokset kokevat vastustusta myös muiden elinkeinojen taholta. Esimerkiksi matkailuala pyrkii pysäyttämään kaivoshankkeen Kuusamossa. – Kaivosten ja muiden elinkeinojen kuten matkailun yhteensovittaminen vaatisi suunnitteluprosessia, jota meillä ei ole.

– Kunnat ovat avainasemassa ratkaisemassa kaivosten perustamisia. Ne ovat toisinaan kaivosasioissa roolissa, jota ne eivät tajua, Haavisto sanoi.

Valtio suurin omistaja kaivosyhtiöissä

Haavisto myös muistutti, että valtio on suurin omistaja Talvivaarassa ja Outokummussa. – Valtion mahdollisuutta tukea uusia aloja ja startup-yrityksiä on pohdittu paljon. Toistaiseksi omistajaohjauksessa olevien sijoitusten portfolio edustaa kuitenkin perinteisiä aloja. Vanhan teollisuuden ei ole haluttu antaa luhistua ainakaan sen takia, ettei valtio ole investoinut siihen.

Vihreää liittoa edustava Haavisto käsitteli puheessaan vihreitä arvoja useasta näkökulmasta. Asia tuli humoristisesti esiin Green Warfare – konseptissa, vihreässä sodassa, jossa ihmiset kuolevat, mutta ympäristö säästyy. – Kaikenlaiseen toimintaan sitä yhdistetäänkin vihreitä arvoja.

Juttu on julkaistu Teknologiateollisuus ry:n jäsenkirjeessä 28.2.2014.

(Korjattu kaivosvaltaus malminetsintäluvaksi klo 13.40)