Malminetsinnän heikko suhdanne jatkui viime vuonna Suomessa ja Ruotsissa

15.1.2016, 17:30 - Jenna Stenroos

Maailmanlaajuinen malminetsinnän väheneminen näkyy myös pohjoismaissa Suomessa ja Ruotsissa. Meillä malminetsintä oli selvässä laskussa viime vuonna. Malminetsintään myönnettiin vain 71 lupaa, kun vuonna 2014 myönteisiä lupapäätöksiä tehtiin 114 kappaletta.

Malminetsinnän lupaviranomaisen TUKESn tilastojen mukaan hakemusten määrä väheni myös. Viime vuonna hakemuksia saapui vain 70, kun edellisvuonna määrä oli vielä 120 kappaletta.

Pinta-alan suhteen lasku oli hieman pienempi, parikymmentä prosenttia. Viime vuonna myönnettyjen lupien yhteenlaskettu pinta-ala oli noin 51 000 hehtaaria, kun vastaava luku vuotta aikaisemmin oli 62 000 hehtaaria. Malminetsintää harjoittavien yhtiöiden määrä ei sen sijaan ole vaihdellut merkittävästi.

Malminetsintään käytetty rahamäärä ja kairausmetrit julkistetaan perinteisesti Vuorimiespäivien yhteydessä. Tänä vuonna päivät ovat 18.-19.3 Helsingissä.

Tilanne on samanlainen Ruotsissa. Luvista vastaava Bergsstaten sai viime vuonna vain 126 hakemusta. Määrä on alin sitten 90-luvun alkuvuosien, Ruotsin radio kertoo. Huipussaan lupahakemukset olivat vuonna 2006, kun metallien hinnat nousivat rajusti. Silloin hakemuksia jätettiin viitisensataa.

Ruotsin radion uutinen malminetsinnästä