Kaivosteollisuus ry kannattaa avointa keskustelua verotuksesta

1.3.2016, 17:38 - ProKaivos

Kaivosteollisuus ry kannattaa avointa keskustelua verotuksesta ja osallistuu mielellään keskusteluun.

Yhdistys katsoo, että tänään julkistetun kansalaisjärjestö Finnwatchin Kaivosverotuksen kehitysmaa – raportin tarkoituksena on kiristää kaivosten verotusta muuta teollisuutta korkeammaksi.

Finnwatchin raportti jättää huomiotta lukuisia asioita. Raportti ei mainitse kaivosyhtiöiden kokonaisveroastetta, johon lasketaan mukaan elinkeinoverot, palkkaverot ja energiaverot. Näin kaivosyhtiöiden Suomeen maksamien verojen määrä nousee aivan toisiin lukemiin.

Kaivoksen avaaminen vaatii satojen miljoonien eurojen investointeja. Kaikkiaan näitä investointeja on tullut Suomeen yli kolme miljardia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kotimaasta ei tällaisia pääomia löytynyt.

Näissä investoinneissa on suuret riskit. Ulkomaiset sijoittajat menettivät satoja miljoonia Talvivaaran osakkeiden myötä. On myös huomattava, että kaivosalan investointien takaisinmaksuaika on hyvin pitkä, helposti kymmenenkin vuotta.

Suomen vetovoima kaivosyhtiöiden investointikohteena on muutenkin hiipumassa. Arvostettu Fraser-instituutti sijoitti tänään julkaistussa tutkimuksessaan Suomen vasta viidenneksi kaivosmaiden ja – alueiden vertailussa. Verotus oli yksi syy putoamiseen kärjestä.

Finnwatchin raportti unohtaa myös mainita, että mainituissa kaivosyhtiöissä on tehty verotarkastuksia, jossa ei ole löytynyt huomautettavaa. Tämä olisi ollut kohtuullista, sillä kaivosyhtiöt kertovat lukunsa avoimesti.

Vastaavasti raportti kehuu Australian kaivosveron toimivuutta. Pois jäi kuitenkin maininta, että Australia luopui kaivosverosta nopeasti vuonna 2014, sillä vero ei tuonut odotettuja tuloksia.

Suomessa hallitus päätti viisaasti luopua kaivosten energiaveron korotuksesta, jottei talousahdingossa olevaa kaivosalaa rasitettaisi enempää kuin muitakaan teollisuudenaloja. Kaivosala työllistää suoraan 4500 suomalaista.

Kaivosteollisuus ry pitää avointa keskustelua verotuksesta ja sen vaikutuksista tärkeänä, jotta saadaan aikaan reilut ja yhteisesti hyväksytyt pelisäännöt.

Finnwatch: Kaivosverotuksen kehitysmaa

Pekka Suomela
Kaivosteollisuus ry

Yle Uutiset 1.3.2016 klo 18 (kohdasta 12.32)