Ekberg Kauppalehdessä: Tavaroita ei ole ilman kaivoksia

12.2.2015, 11:20 - ProKaivos

Kaivosteollisuus ry:n puheenjohtajan Markus Ekbergin kirjoitus Kauppalehden Debatti-palstalla 12.2.2015 

 

LUKIJALTA. Hyvinvointi ei ole pelkästään tavaroita ja yltäkylläisyyttä. Haluan kuitenkin haastaa lukijan pohtimaan, onko meillä oikeastaan hyvinvointia ilman niitä. Kaikkeen vähänkin kehittyneeseen toimintaan tarvitsemme tavaroita, joiden alkuperä on jossain muodossa kaivoksissa. Maanviljely, metsätalous tai vaikkapa vaatteiden tekeminen ei onnistu ilman kaivosteollisuuden tuotteita. Tavarat tulevat joko suoraan tai epäsuorasti kaivoksista aivan kuten kaikki maitotuotteet lehmästä.

Täydellisessä utopiassa kehittyneet yhteiskunnat voisivat kenties jonkin aikaa tulla toimeen kierrättämällä. Ainoastaan kierrätykseen perustuva talous on pohjimmiltaan kuitenkin kehittyvien talouksien riistoa. Silloin hyväksymme sen, että meillä itsellämme, länsimaiden asukkailla, on riittävästi kaikkea tarvittavaa, mutta kehitysmaiden ihmisille ei ole tarpeen suoda edes jääkaappia tai polkupyörää, vesijohdoista puhumattakaan.

Malmit ja kaivokset ovat ajan ja paikan lapsia. Malmi pitää hyödyntää siellä, missä se on ja silloin kun se on taloudellisesti hyödynnettävissä.

Yhteiskunnan on kuitenkin syytä varmistua siitä, että malmi hyödynnetään mahdollisimman turvallisesti, tehokkaasti ja tarkasti. Turvallisuus tarkoittaa myös ympäristöstä huolehtimista ja yleistä yhteiskuntavastuuta.

Tehokas hyödyntäminen puolestaan tarkoittaa sitä, että malmi pyritään käyttämään kokonaisuudessaan. Kun kaivos on kerran johonkin kohteeseen avattu, niin on syytä varmistua siitä että raaka-aine hyödynnetään mahdollisimman tarkoin. Kaikki ylimääräinen, keinotekoinen kulurasitus erilaisten verojen tai muiden esteiden muodossa lyhentää kaivoksen toimintaikää. Samalla pienenee yhteiskunnan saama kokonaisetu. Tämän on todennut muun muassa Luulajan yliopiston mineraaliekonomian professori Magnus Ericsson kirjoituksissaan. Ericssonin mukaan yhteiskunnan saama kokonaisetu ja myös verotulo maksimoituu kun esiintymä hyödynnetään mahdollisimman tarkoin.

Runsaasti keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, kuinka monta kerrannaistyöpaikkaa yksi kaivostyöpaikka synnyttää. Pohtimisen arvoista voisi olla onko meillä muita kuin keräily- ja paimentalouden työpaikkoja ilman kaivosteollisuutta?

Lopuksi positiivinen ehdotus: alennetaan teollisuuden ja myös kaivosteollisuuden energiaverotusta. Kaivos- ja muun  perusteollisuuden kilpailukyky paranee, vientiteollisuus ja talous piristyvät, palkkoihin ei tarvitse koskea ja saadaan aikaan ensimmäinen askel kohti Suomi Oy:n sisäistä devalvaatiota.

Markus Ekberg
Endomines Oy:n toimitusjohtaja,
Kaivosteollisuus ry:n puheenjohtaja